Obrácený týden

Zkoušíme nový zahradní koncept – obrácený týden. Znamená to pět dní na zahradě a dva v Brně. Má to blahodárný vliv na mozek, tělo a záhony.

Erlend Loe píše ve své dopplerovské trilogii o muži žijícím v lese, kterého by šlo charakterizovat jako zarytého skauta. A tento zarytý skaut poskytuje, řekněme, výcvik hlavnímu hrdinovi Dopplerovi. Krátce po jejich seznámení navrhne zarytý skaut, aby si Doppler půjčil jeho knihu o Evropských ptácích, posadil se na rozkládací židli v zahradě a několik dní v té knize četl a sledoval ptáky. Doppler samozřejmě neseděl jen na židli, seděl i pod stromem nebo na stromě, což vy dělat nemusíte, ale rozhodně je pozorování ptáků jedna z činností, kterou by si měl každý přinejmenším zkusit, anebo lépe provozovat pravidelně. Protože když přijde chvíle, kdy odhalíte, že klacky z kyblíků s vodou vám vyhazuje kos, tím jak po nich pobíhá, vrtí se a dělá skopičiny, dojde vám, že jste opravdu jen návštěva a vůbec netušíte, kdo všechno v zahradě žije a co se tam děje. Bažant rozhlížející se z vrcholu kompostu, slunící se ještěrka voyersky dohlížející, když zajdete na budku, anebo hryzec snažící se vyskočit z jámy, která mu zcela nečekaně přerušila podzemní chodbu, ti všichni jsou tu doma.

Dost bylo kochání, teď už zase k zahradnickým činnostem. Zasadili jsme centrální strom zahrady. Je to turecká líska, úplně stejně maličká jako před rokem, kdy jsme si ji pořídili a zasadili na naprosto nevhodné místo. Teď to bude středobod všeho, protože je uprostřed dvorku. Máme od ní velká očekávání.

V druhé terase se vydatně rozsemenila šanta, co šlo přemístit jinam, už je zasazeno hlavně vedle tůňky, ale bylo toho tolik, že se podařilo naplnit i tucet sadbovačů. Po odsunu šanty přišlo na řadu pořádné rytí a pletí, aby bylo místo na sadbu kosatců, aster, vysetí krásnoočka a nášlapné dlaždice. Čím víc rostlin máme, tím méně údržby kolem nich je, proto se snažíme výsadbu zahušťovat místo pracného zakládání nových záhonů. Ostatní astry se staly součástí ostružinového záhonu. Kosatce dostaly přidělen bylinkový záhon, který by měly zpestřit, ať tam nejsou jen bochánky oregána, šalvěje, routy a yzopu.

Velkého přesazování se dočkaly i slunečnice, prý to nesnášejí, ale u nás mají tvrdý režim, že si ani nedovolí stěžovat a rostou vesele dál. Zaseta je další zelenina a další hrášek u třetího typu konstrukce. Totiž, vyzkoušet během jednoho roku víc typů opor je mnohem efektivnější, než zkoušet každý rok novou, že nám ale trvalo tohle tajemství odhalit. Trochu jsme opomněli na vzdálenější místa zahrady, tudíž až teď jsme obnovili kruhový  záhon u rebarbor. Jeho funkce bude testování semínek. Občas semínka nedostatečně popíšeme (červená kytka), nejsme si jistí jejich klíčivostí (expirace 2006), anebo nevíme, jestli se jim u nás bude dařit a právě v tomto kruhu je zasejeme, označíme a budeme čekat, co se z nich vyklube. Jelikož je to vlhké místo, museli jsme tam už začít s kosením. rebarbora nebyla v trávě skoro vidět. A stejně je to zábava, když na jednom konci pozemku je tráva nad kolena a na druhém sotva začala růst.

Napsat komentář

Website Powered by WordPress.com.

Nahoru ↑